Spaghetti Carbonara er en ægte klassiker inden for det italienske køkken. Retten er kendt for sin enkle, men rige smag, der opnås ved at kombinere få ingredienser som spaghetti, æg, pecorinoost, guanciale og sort peber. Carbonaraens historie er tæt knyttet til Rom, og retten siges at have sin oprindelse blandt lokale kularbejdere, der ønskede et hurtigt, mættende måltid.

Det, der gør Spaghetti Carbonara unik, er dens cremede konsistens, der opnås uden brug af fløde, hvilket adskiller den fra mange andre pastaretter. Når man tilbereder retten korrekt, emulgerer æggene og osten med pastavandet og skaber en luksuriøs, silkeblød sauce. En vigtig detalje ved retten er at bruge den italienske guanciale – en saltet, tørret svinekæbe, der giver retten en unik dybde og umamismag. Dog kan pancetta også bruges som et alternativ, hvis guanciale ikke er tilgængelig.

For mere inspiration og andre lækre opskrifter, besøg Familiekogebogen og udforsk de mange muligheder inden for italiensk madlavning.

Sådan tilberedes Spaghetti Carbonara

At lave en god Spaghetti Carbonara kræver lidt teknisk kunnen, især når det kommer til at temperere æggene for at undgå, at de koagulerer. Her er de grundlæggende trin:

  • Kog spaghettien i rigeligt saltet vand indtil al dente.
  • Steg guanciale ved lav varme, indtil det bliver sprødt, men ikke branket.
  • Pisk æg og pecorinoost sammen i en skål, og tilsæt rigeligt friskkværnet sort peber.
  • Efter spaghettien er kogt, blandes den direkte med guanciale og det smeltede fedt.
  • Tag gryden af varmen, og vend æggeblandingen i pastaen sammen med lidt pastavand for at skabe den perfekte sauce.

Valg af ingredienser

Ingrediensernes kvalitet er afgørende for det endelige resultat. Guanciale er ideel, da den har en mere kompleks smag end pancetta, mens pecorino romano tilføjer en kraftig, saltet smag, som harmonerer med retten. Hvis du bruger parmesan som erstatning, får du en mildere ret, som også kan være et fint alternativ.

Ofte Stillede Spørgsmål om Spaghetti Carbonara